top of page

Hva er Tantra?

Det er mange retninger og ulik praktisering av tantra. Og det er jo mangfoldet som gjør tantra så rikt, fint og spennende. 

Det finnes et historisk blikk, og det kommer i slutten av denne teksten.

De fleste kan enes om at tantra inneholder søken etter noe av dette: spiritualitet, mindfulness, bevissthet, kjærlighet, sex, berøring, sanselighet, egen kraft, egen kjærlighet, selvutvikling, intimitet, energi, meditasjon, livsglede, pust og pusteteknikker, .

Det handler om en livsstil, en holdning og en bevissthet. Kort sagt kan man si at:

Tantra er ikke hva du gjør, men hvordan du gjør det.

Mange føler en tomhet i livet, inne i seg selv, de søker noe mer. Det føles ikke nok å ha en jobb, familie, venner og interesser. Da er ofte tantra løsningen for å kjenne at livet blir rikere og mer fylt selv om man ikke har kjøpt noe nytt. Utenfra ser egentlig alt ut som det gjorde før. Men det er endringen innenfra som har skiftet. Det er blikket på hverdagen, kjærligheten til deg selv, aksept av deg selv og andre som er endret. Jag og stress etter ytre stimuli blir mindre fordi du øker din egen bevissthet om ditt eget liv, dine egne kvaliteter og hvordan du faktisk ønsker å leve livet ditt. 

Det kan høres ut som en floskel, men livet blir rett og slett bedre, mer tilfredsstillende og mer fylt med aksept og kjærlighet for deg selv og omverdenen.

Så hva gjør du for å lære tantra, hvordan blir du mer bevisst?

Jo, ved å gå på kurs, delta på festivaler, workshops, søke i bøker og nettsteder. Det er et mylder av kurs, tantraskoler og retreats man kan delta på, de er i alle prisklasser og over hele verden.

Alt dette kan du også finne i Norge. Vi samler så mange vi kan av Norske tantrautøvere på Norsk Tantrafestival i Oslo. Du kan delta på festivalen og bli kjent med dem uten å ruinere deg. Du er velkommen, uansett alder, kjønn, legning eller nivå, her er det workshops for både nybegynnere og erfarne.

Veiene til et tantrisk liv er mange. Du kan bruke yoga, meditasjon, massasje, dans, gå på forelesninger og kurs.

Tantra er også å ha en nysgjerrighet til livet, hva som rører seg inni deg, hvorfor er jeg som jeg er, ikke dømme noen, men være åpen til deg selv og andre og finne ut hva som passer akkurat for deg.

På Norsk Tantrafestival får du anledning til å bli kjent med mange ulike retninger og praktisering av tantra.

 

Hva er tantra i historisk perspektiv.

Fra Wikipedia:

Tantra er en grunnleggende understrøm i hinduismen, deler av buddhismen og andre indiske og tibetanske religiøse og spirituelle tradisjoner. Tantra betegner en type mentale øvelser og ritualer som kan være svært spesifikke og detaljerte, og som utføres som del av åndelig eller religiøs praksis.

Ifølge hinduisk tantra representerer guddommene Shiva og Shakti universets to grunnprinsipper, det mannlige og det kvinnelige. Symbolske framstillinger av det mannlige organ "lingam" og det kvinnelige "yoni" kan finnes overalt i India.

Mange moderne yoga- og meditasjonsretninger har en tantrisk bakgrunn.

I tibetansk buddhisme skilles det mellom såkalt ytre og indre tantra. Høyeste yoga-tantra (på sanskrit Anuttarayogatantra) tilhører den indre tantra-sti.

I vesten forbindes tantra ofte med Kundalini Yoga. I moderne neo-tantra (også kalt new age-tantra eller pop-tantra) fokuserer man gjerne på å gjøre seksuallivet mer meningsfullt ved at man gir seksualakten en åndelig dimensjon, og det er denne betydningen av tantra som er mest kjent for vestlige lesere.

Shambhavi Sarasvati gir følgende beskrivelse av forskjellen mellom tantra og neo-tantra:

"Neo-tantra ritualiserer sex. Autentisk tantra seksualiserer ritualer."

 

Fra ulike hjemmesider og ord om tantra:

Det er viktig å huske at tantrisk sex ikke fokuserer på resultatet og selve orgasmen, eller hvor lang sexakten er. Den fokuserer på å forene tanker og kropp, og samtidig bringe dere nærmere sammen.

Tantra er ingen religion, men en livsfilosofi 

Tantra er en av de få filosofiene som verdsetter seksualkraften vår som en del av livskraften. 

Tantra kommer opprinnelig fra India for over 5000 år siden, på samme tid med yoga og ayurvedisk medisin. Det er en vei til dypere visdom, og til oppvåkning og opplysthet.

Tantra er en erfaringsbasert kunnskap, som du lærer ved å praktisere.

bottom of page